Αν έπρεπε να διαλέξουμε βιομηχανοποιημένο ή χειροποίητο οι περισσότεροι θα επιλέγαμε το χειροποίητο. Το βιομηχανοποιημένο είναι σχεδόν πάντα άψογο οπτικά ίσως και λειτουργικά, σε πολλές περιπτώσεις πιο οικονομικό, πιο τελειοποιημένο, ίσως καλύτερα φινιρισμένο και συχνά ακριβώς ίδιο με τα υπόλοιπα της ίδιας σειράς.

Το χειροποίητο πάλι με τις μικρές του ατέλειες, τον περιορισμό σε επιλογές σχεδίων και χρωματικής παλέτας, συχνά ακριβότερο και σπανίως πανομοιότυπο με το ταίρι του είναι περίεργα ελκυστικό.

Μα γιατί αυτή η προτίμηση στο χειροποίητο;

Γιατί τα χειροποίητα είναι μικρά ή μεγάλα έργα τέχνης! 

Έχουν την ενέργεια του ανθρώπου που έσκυψε ώρες πάνω στη δημιουργία του, την αγάπη και την έμπνευση του δημιουργού τους, έχουν πάθος, μεράκι, έχουν προσωπικότητα και πολλά ακόμα που μεταφέρει μέσα τους ο δημιουργός τους.

Έχουν αυτή την  προσωπικότητα, αυτήν την ενέργεια που ψάχνουμε να βρούμε σε όσα μας περιβάλλουν, σε όσα σχετίζονται με εμάς, με τη δική μας ενέργεια, με τη δική μας στάση. Είναι έργα τέχνης με ενέργεια που όταν συντονιστεί με τη δική μας, δημιουργεί την ακατανίκητη έλξη να το αποκτήσουμε. Έχουν ψυχή!

Μπορεί όλοι οι δημιουργοί να μην είναι το ίδιο εμπνευσμένοι, να μην έχουν όλοι την ίδια έξαψη φαντασίας, έχουν όμως μεράκι, αγάπη και πάθος για τη δημιουργία του έργου που εκτίθεται μπροστά σας. Κι αυτά είναι η πραγματική τους αξία. Αυτά τα κάνουν μοναδικά και απόλυτα προσωπικά.  Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ χειροποίητου και βιομηχανοποιημένου.